Geschiedenis

Volgens de overlevering is Irish coffee voor het eerst geschonken in 1942 door Joe Sheridan op het vliegveld in Foynes, wat de voorloper was van Shannon Airport in het westen van Ierland, in het graafschap Limerick. Sheridan zou enkele vermoeide passagiers koffie hebben geschonken met een scheutje whiskey erdoor en wat room erop, om ze wat op te peppen. Op de vraag of het Braziliaanse koffie was antwoordde Sheridan: "No, my friend, this is Irish coffee." Deze eerste Irish coffee’s werden in bekers geserveerd. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw kwam het geharde Irish coffee-glas op de markt. Veel modellen hebben een maatverdeling. En in de loop der jaren zijn er vele variaties op dit thema gekomen, meer daarover bij All around the world. Overigens heeft Joe Sheridan, ter ere van het bedenken van de Irish Coffee, een eigen likeur gekregen. Sheridan’s, u weet wel, in die aparte fles met koffielikeur en vanilleroom likeur.

National Irish Coffee Day

Geloof het of niet; maar 25 januari is uitgeroepen tot National Irish Coffee day. Wij van Irishcoffee.nl vinden overigens dat iedere dag Irish Coffee dag is.

Voor meer informatie over deze geweldige feestdag verwijzen wij u graag naar http://www.nationalirishcoffeeday.com/

Op zoek naar een passende feestdag om een Irish Coffee te mogen drinken? Check dan vooral http://www.partyexcuses.com/

The story of Buena Vista

De Buena Vista in San Francisco schijnt de meeste Irish Coffees ter wereld te verkopen. De Buena Vista opende op 10 november 1952 haar deuren. Toenmalig eigenaar Jack Koeppler daagde internationaal reiziger Stanton Delaplane uit om de befaamde Irish Coffee die geschonken werd op Shannon Airport op zijn minst te benaderen en het liefst te verbeteren. Stan ging de uitdaging aan en ze begonnen meteen met experimenteren. In de daar op volgende nacht roerden ze en nipten ze alsof het een lieve lust was. Maar er waren steeds twee terugkerende problemen; de smaak was net niet je dat en de room bleef niet drijven. Stan’s hoop zonk net als de room naar beneden maar Jack was vastberaden.

Het werd bijna een obsessie en uiteindelijk een pelgrimstocht naar Shannon, de geboorteplaats van de Irish Coffee. Toen Jack terug kwam bleef het experimenteren aan de gang en uiteindelijk vonden ze de perfecte whiskey voor hun Irish Coffee. Hun prefered whiskey is Tullamore Dew, ze schijnen zelfs ooit een eigen whiskey ontwikkeld te hebben maar daar is weinig meer over te vinden. Bleef het probleem nog van de zakkende slagroom. Uiteindelijk was daar de burgemeester van San Francisco die het probleem kon oplossen. Naast het burgemeesterschap was hij ook nog eigenaar/directeur van een zuivelfabriek en hij kwam erachter dat de room die je moest gebruiken minimaal 48 uur oud moest zijn en ongezoet, dan zou hij blijven drijven “as delicately as a swan on the surface of Jack’s and Stan’s special nectar.” En ineens was hun succes daar, ze zochten een glas uit en hun roem snelde zich vooruit. Tot op de dag van vandaag is het nog steeds hetzelfde recept en bereidingswijze. Daar valt overigens veel op af te dingen zoals u aan het filmpje kunt zie, maar met de hoeveelheden die ze daar verkopen is er bijna geen andere methode vrezen wij.