The perfect Irish Coffee

Ingrediënten;

*een borrel Ierse whiskey (zie hoofdstuk welke whiskey)
*donkere basterdsuiker
*ongezoete lobbig geslagen slagroom
*sterke koffie

Hoeveelheden? Eigenlijk raad ik u aan om zelf gewoon te experimenteren. Bij benadering zou u ongeveer 35 à 40 cc whiskey kunnen gebruiken, 1 à 2 theelepels donkere basterd (naar smaak) en een ruime kop sterke koffie. Liefst geen filtermaling of kant en klaar poeder gebruiken. Pas op met teveel slagroom er op leggen, teveel is in deze echt too much. Eigenlijk moet alles in balans zijn met elkaar, maar dat is nogmaals een kwestie van experimenteren.

Gebruik een speciaal Irish Coffee glas of een groot wijnglas van in ieder geval dik glas. Spoel het glas om met handwarm water en daarna nog een keer met heet water. Klop de slagroom alvast lobbig (dat is dat ie nog net vloeibaar is) en zet het koud weg. Moet ik nog vermelden dat slagroom uit een spuitbus verboden is? Schep vervolgens de donkere basterdsuiker in het warme glas, voeg dan de whiskey toe en giet hierop de hete koffie. Roer door totdat de suiker is opgelost. Voor alle zekerheid schenkt u de slagroom over de bolle kant van een lepel op de koffie. Garneer uw Irish Coffee af met helemaal niets, ik herhaal, met niets. Geen theelepel erbij, ook niet als ze er om zeuren. De koffie, suiker en de whiskey zijn al geroerd namelijk. En dan komt het mooiste van alles! Het proeven. De sensatie van een Irish Coffee is dat u namelijk de warme koffie door de koude slagroom heen drinkt (trekt u zich vooral niets aan van de daaropvolgende “slagroomsnor”).

Is dit allemaal teveel moeite, dan raad ik u aan om een Irish Coffee te komen proeven bij een van de Irish Coffee experts bij u in de buurt. Zie het hoofdstuk waar te drinken. Deze lijst zal hopelijk snel uitgebreid worden.

Welke Whiskey

Op de vraag welke whiskey te gebruiken is eigenlijk maar 1 goed antwoord mogelijk.

Ierse natuurlijk, echt mensen, een Irish Coffee maak je niet met Schotse whisky. Dat klinkt best heel simpel, maar het overkomt mij regelmatig dat men de fles Johnnie Walker pakt. Hallo! Waar denk je dat de naam Irish in Irish Coffee vandaan komt? Dat men meestal niet gecharmeerd is van mijn reactie snap ik, maar als je de hoofdprijs vraagt, dan moet je ook de hoofdprijs geven is mijn motto. Welke whiskey heeft uw schrijvers deez de voorkeur, zult u zich afvragen? Laten we de meest gangbare even aflopen, waarschijnlijk hoef ik u niet te vertellen dat een single malt whiskey not done is. Dat is bijna strafbaar, de complexiteit van een malt mag nooit verstoord worden door koffie, cola of water.U gebruikt een blendwhiskey, gewoon omdat de prijs beter is en omdat het, nog maar een keer, not done is. Hier volgen de meest voorkomende whiskey’s, niet in een bepaalde volgorde:

*Jameson, eigenlijk wel de meest bekende van allemaal. Sowieso de meest gedronken Ierse whiskey wereldwijd. Als u ooit in Dublin geweest bent bij de distilleerderij, dan weet u dat ze daar vertellen dat door het zachte karakter van Jameson deze eigenlijk helemaal niet geschikt is voor een Irish Coffee. Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens, niet dat een Irish Coffee gemaakt met Jameson slecht is, maar het smaakje beklijft gewoon niet.

*Eigenlijk geldt dat ook voor de volgende in het rijtje, de Tullamore Dew. Prima alledaagse whiskey, goed doordrinkbaar en waarschijnlijk de zachtste whiskey die ik kan verzinnen. En daar zit hem nou net de kneep, net als de Jameson blijft de Tullie niet echt hangen.

*Anders is dat met de John Powers whiskey. Dit is dan in Ierland zelf de meest gedronken whiskey. Deze whiskey is ooit door Jim Murray ( befaamd whisky/whiskeyschrijver ) bestempeld als the best deal in the world. De prijs/kwaliteit van deze whiskey is dus ernstig goed. Het probleem is dat hij wat slecht verkrijgbaar is. Op het halsetiket van de fles staan drie zwaluwen, dat komt van het volgende gezegde; you should drink your Powers not in one, but in three swallows. In de Irish Coffee komt z’n lichte pepertje goed tot zijn recht, een aanrader.

*Een andere aanrader is de Bushmills original, van de oudste distilleerderij ter wereld met een licentie. In het jaar 1608 waren zij de eerste met een accijnsverplichting. Deze whiskey is bij veel mensen niet heel bekend, maar doet het prima in de Irish Coffee. Ook prima te mixen overigens met ginger –ale, maar dat is een ander verhaal ;)

*Tot slot de Paddys, de whiskey die zijn naam dankt aan de vertegenwoordiger Paddy Flaherty. Die met een klein vaatje de pubs langs ging om zijn whiskey uit te delen, waarna de regulars in plaats van de whiskey van Cork Distilleries Company ( wat bijna niet te onthouden was ) de volgende dag die whiskey van Paddy bestelde bij de Landlord. En sinds 1912 heet deze whiskey dan ook, met veel eerbied, Paddy’s. Paddy’s is gens Jim Murray een van de zachtste whiskey’s, maar hij blijft stevig overeind in een goede Irish Coffee. Natuurlijk zijn er meer whiskey’s te verzinnen, maar dit is een redelijke opsomming van goed te verkrijgen whiskey’s. Sláinte!

Variaties

Gaelic Coffee
met whisky (schotse dus) een stuk harder van smaak dan Irish, geen favoriet

Bailey's Coffee
met Baileys. Zoet en superromig, je moet er van houden.

French Coffee
met Grand Marnier of Cointreau Hint van sinaasappel, geeft het iets fruitigs

Italian Coffee
met Amaretto bitterkoekjesachtig

English Coffee
met Gin tsja, erg geparfumeerd

Spanish coffee
met Kahlua of Licor 43 prima combi voor wederom de zoetekauw

Jamaican coffee
met Tia Maria goede combi koffie plus koffie altijd goed

Australian Coffee
met Bundaberg rum

Monk's Coffee
met Dom Bénédictine Frankrijk lekker, kruidig, mooie zoetheid

Russian Coffee
met wodka voegt te weinig toe aan de beleving

Skye Coffee
met Drambuie, Schotland fijne combi, kruidig maar niet te

the Real Foul One
met Absinth (don’t try this at home) dit hoeft niet. Echt niet.

American Coffee
met Bourbon Amerikanen hebben niet zo veel smaak, dit is het bewijs

Normandic Coffee
met Calvados Frankrijk harde alcoholtonen geen favoriet

Dokkumer Koffie
met Beerenburg Nederland redelijke combi eigenlijk, hadden we niet verwacht

Cuban Coffee
met bruine rum als Havana Club of Clement.

Do's and Dont's

1 De slagroom is mooi lobbig, dat kun je zien, maar hij is toch gaan mengen. Dat komt waarschijnlijk doordat er gezoete slagroom gebruikt is. Niet doen dus.

2 Zucht. Groene spikkels? Really? Slagroom uit een spuitbus….en wat is dat met dat klavertje? Schoolvoorbeeld van alles wat er fout kan gaan met een mooi product als Irish Coffee. Een 1 voor de moeite.

3 De whiskey onderin als laagje, geen basterdsuiker, slagroom uit een spuitbus en als klap op de vuurpijl; een rietje! What was you thinking?

4 We gaan er maar even van uit dat dit een 1-aprilgrap is.

5 Toegegeven, het ziet er mooi uit. Maar; niet in verhouding en wederom geen basterdsuiker. Zonde van alle moeite.

6 Wat moet je hier nou weer mee? Ligt er zeewier bovenop? 4 lagen (bailey’s waarschijnlijk als extra laag) Is er niks positiefs over te zeggen dan? Uhm, nog even 1 keer goed kijken. Nee.

7 Dit is niet zomaar “slagroom” uit een spuitbus, maar waarschijnlijk van die plantaardige bagger met lucht uit een spuitbus van de Aldi. Mensen neem even de tijd om je slagroom lobbig te kloppen met de hand, het is een wereld van verschil..

8 Waarom altijd dat obligate cacaopoeder op de slagroom? Voegt niets, maar dan ook niets toe. Om van de slagroom maar te zwijgen die op deze zit.

9 Qua verhouding en kwaliteit van de slagroom zou ik er zo mijn tanden inzetten. Maar dat doe ik niet. Aan de kleur te zien is het kaneelpoeder wat er overheen gedrapeerd is. Zo jammer.

10 Kant en klare siroop, aanlengen met water en klaar is Kees. Wie dit verzonnen heeft moet straf.

11 En als laatste, niet teveel drinken zoals u ziet. Proost